La Vallée Linear Park

La Vallée Linear Park

Forms part of the River Dargle Flood Alleviation Scheme


The practice was commissioned to reinstate a new park to the rear of the La Vallée Apartments in Bray, where a previous area of green space has been replaced with an engineered landscape as part of the flood defence works.

 

The development of the park involved extensive consultation with local residents who wanted to see that the new park would replace the park that they had to an equal or better standard.

 

The design of the park was an area of steep ground to the rear of the apartments. The design involved installing a public walkway that complied with Building Regulations Part M, as well as providing sufficient access for maintenance machinery.

 

As with other parts of the scheme, landscape designs are constrained by the nature and extent of the civil engineering necessary to control flood relief. This requires the delivery of innovative landscape solutions for revegetating steep slopes, denatured ground, and awkwardly shaped spaces. There are tidal and riparian sections necessitating the specification of different types of vegetation.

 

La Vallée park includes several inter-connected linear parkland spaces with pathways, stone seating, lighting, specimen trees, ornamental planting and grassed areas available for residential use.

Project Completed:

2016

Category:

Parks and Public Spaces, Places of Recreation, Residential Landscape Design